De eerste buigbare telefoon ooit, de Royole FlexPai

Kan je jezelf de stap tussen de iPhone 5 en 6 nog voorstellen? Dat was een wereld van verschil, een stap in de toekomst! Maar tegenwoordig lijkt het wel of de innovatie verdwenen is bij moderne smartphones. Tuurlijk worden ze sneller, dunner en worden de camera’s veel beter, maar het lijkt alsof de stappen tussen de op elkaar volgende modellen steeds kleiner word. Maar wees niet getreurd dit jaar is het bedrijf Royole van plan om de eerste buigbare telefoon op de markt te brengen, de FlexPai.

Op dit moment zijn marktleiders als LG en Samsung nog volop aan het ontwikkelen. Maar een relatief onbekende fabrikant genaamd Royole heeft als eerste een buigbare telefoon uit gebracht, de FlexPai. In China is het mogelijk om de consumentenversie van dit revolutionaire toestel te kopen en vanuit Europa is het mogelijk om een ontwikkelaarsvariant te bestellen.

royole-flexpaiTerwijl de Consumer Electronics Show in Las Vegas nog in aanbouw was, ging Tweakers even langs Bij Royole om een kijkje te nemen. Na hun verbazing werkte Android heel soepel tijdens het vouwen. Google had al aangekondigd om buigbare telefoons toe te voegen aan Android, maar op het moment van gebruik werkte dit al heel aardig. Bij het omvouwen worden die iconen mooi verdeeld over de helften en de Apps lijken zich ook goed aan te passen aan deze revolutionaire constructie.

Nu is alleen wel de vraag ’is het een tablet of een smartphone?’. Afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, is de FlexPai een smartphone die je kan uitvouwen of een tablet die je kan dubbelvouwen. Als je de FlexPai uitvouwt beschik je over een 7,8”-oledscherm wat ongeveer even groot is als een iPad mini. Ook leek de scharnier niet optimaal te zijn, want uitgeklapt was de FlexPai niet volledig Kaarsrecht. En als je de FlexPai dubbelvouwt was het toestel ook vrij dik, omdat de 2 helften niet volledig op elkaar aansluit.

Een ding is wel zeker, de FlexPai is overduidelijk een eerst generatie product wat een nieuwe stap moet zetten naar de toekomst van smartphones. Het toekomstbeeld is erg aantrekkelijk, stel je voor dat je een telefoon hebt die compact in je broekzak zit en bij gebruik makkelijk kan uitvouwen. Alleen voordat het zover is moet er helaas nog wel veel verbeterd en verfijnd worden in de komende jaren.