De frustraties van een smartphonebatterij
Een van de grootste problemen van de smartphones is ongetwijfeld de batterij. Zeker oudere modellen houden het lang niet vol tot het einde van de dag. Als je veel gebruik maakt van je mobiele telefoon zal je hem meerdere malen per dag op moeten laden. Dit is het gevolg van de wensen van de consument. Veel mensen willen een dunne, lichte telefoon met een groot scherm. Als je telefoon dun is, is er weinig ruimte voor de batterij. Voeg daar een groot, energievretend scherm aan toe en je snapt het probleem. Dit bericht zal je een aantal tips geven over het besparen van batterij, zodat jouw telefoon nog aan kan als je hem echt nodig hebt!
Welke onderdelen slurpen batterij
Om goed te snappen wat je kunt doen om batterij te besparen, moet je een beetje een idee hebben van hoe een mobiele telefoon precies werkt. De twee onderdelen die het meeste energie verbruiken in je smartphone zijn het scherm en de processor. De processor zorgt ervoor dat de alle taken die je telefoon uitvoert soepel verlopen, en daar hebben ze kracht voor nodig. Dit kost uiteraard veel energie.
Een scherm van een mobiele telefoon bestaat vandaag de dag vaak uit miljoenen pixels. Al deze pixels geven licht. Rood, groen of blauw. Je kunt je voorstellen dat deze kleine lampjes veel stroom verbruiken. Daarom gebruikt een groter scherm ook meer energie dan een kleiner scherm. Als jouw telefoon gebruik maakt van de zogenaamde OLED-technologie, kunnen individuele pixels uitgeschakeld worden. Dit gebeurt als zwart afgebeeld moet worden. Dit is een belangrijk gegeven met betrekking tot energiebesparing.
Hoe te besparen?
Met de kennis van de vorige twee alinea’s kunnen we daadwerkelijk tips geven over het besparen van batterij. Om de processor minder stroom te laten gebruiken kun je zwaardere taken uitstellen. Speel geen spellen, bewerk geen foto’s, enzovoorts. Dit zijn allen taken die veel rekenkracht en dus veel stroom eisen.
Om minder energie via het scherm te laten ontsnappen kun je de helderheid van je toestel lager instellen. Hoe helderder het scherm, hoe meer energie de pixels individueel nodig hebben. Ze moeten namelijk meer licht geven. Als je een OLED-scherm hebt, kun je ervoor kiezen om vooral zwart te gebruiken op je telefoon, bijvoorbeeld in je achtergrond. Zo kunnen sommige pixels uit worden gezet, wat stroom bespaart.