Geschikte mobiele telefoons voor ouderen

Geschikte mobiele telefoons voor ouderenDe meeste jongeren en volwassenen kunnen redelijk tot goed omgaan met hun mobiele telefoon. Het is vaak een onderdeel van hun eigen leven geworden. Tussen ouderen zitten echter grote verschillen in kennis van mobiele telefoons. Toch is het juist voor hen en hun omgeving goed dat zij bereikbaar zijn buiten de deur. Mobiele telefoons en ouderen is een combinatie die prima samengaat, mits er wel aanpassingen zijn.

Cijfers mobiele telefonie ouderen
Uit onderzoek van marktonderzoeksorganisatie GfK blijkt het aantal ouderen dat een smartphone gebruikt te groeien. Inmiddels heeft een derde van alle ouderen zo’n telefoon in zijn of haar bezit: maar liefst één miljoen ouderen dus! Zij maken hiermee 12,5% van het totale aantal smartphonegebruikers in Nederland uit. Dit aantal lijkt de komende jaren alleen maar verder te gaan groeien.

Een derde van de ouderen kan omgaan met een smartphone, maar er is een grote groep die dat niet kan of daar moeite mee heeft. Gelukkig zijn daarvoor veel oplossingen bedacht vanuit de telecombranche, waaronder mobiele telefoons die speciaal voor ouderen ontwikkeld zijn.

Senioren GSM ouderen
Deze mobiele telefoon zijn zogeheten senioren gsm’s. Op veel gebieden zijn er bij deze telefoons aanpassingen gedaan. Zo zijn de toetsen en de cijfers op de telefoon vaak een stuk groter. Dit is handig voor senioren waarvan de ogen achteruit zijn gegaan en daardoor moeite hebben met kleine lettertjes lezen. Verder is een senioren gsm erg geschikt voor slechthorende mensen, zoals ouderen met gehoorverlies. De bediening van deze telefoons is makkelijk en het scherm is helder en duidelijk om goed te kunnen lezen. In sommige gevallen bevat de mobiele telefoon ook een alarmknop. Hiermee wordt direct het alarmnummer gebeld of wordt een familielid, vriend of verpleger ingeseind.

Reguliere telefoons ouderen
Senioren gsm’s kunnen voor bepaalde ouderen een goed opstapje naar het gebruik van een mobiele telefoon zijn. Speciale telefoonmerken voor ouderen zijn bijvoorbeeld Doro, Emporia en Fysic. Daarentegen hoeft een smartphone voor senioren niet perse van een speciaal ouderenmerk te zijn. Zo is de Samsung Galaxy S4 ook geschikt voor ouderen vanwege de simpele bediening. Er zijn zelfs boeken op de markt om te leren hoe deze telefoon gebruikt kan worden. Andere telefoons die geschikt zijn voor ouderen zijn de Microsoft Lumia 535, Apple iPhone 6 en de Acer Liquid Jade S.

Op het eerste gezicht kan een mobiele telefoon voor ouderen hogere wiskunde lijken, maar met de juiste telefoon, uitleg en vooral geduld kunnen zij ook veel gemak ervaren bij het gebruik van een GSM. Net als de mensen die voor hen zorgen. Vergelijk telefoons voor senioren in onze vergelijker.