Seniorentelefoon
Ouder worden brengt helaas een aantal onoverkomelijke gebreken met zich mee. Het wordt steeds lastiger voor ouderen om zich te snel te verplaatsen en daarmee verdwijnt er heel langzaam een stukje sociaal contact. Contact waar men vooral op latere leeftijd juist behoefte aan heeft. Contacten onderhouden met vrienden van vroeger, broers en zussen die vaak ver weg wonen en natuurlijk de kinderen en kleinkinderen. Voor ouderen wordt het daarnaast steeds moeilijker om goed op de hoogte te blijven van wat zich in de wereld en de maatschappij om zich heen afspeelt. Onnodig, want met de juiste mobiele telefoon, hebben ze niet alleen de mogelijkheid om het laatste nieuws te lezen, maar ook heel eenvoudig contact te onderhouden met familie en vrienden.
Voor producten van mobiele telefoons ligt er een uitdaging om ook de ouderen in onze maatschappij te voorzien van een mobiele telefoon waar zij makkelijk mee om kunnen gaan. Een telefoon die makkelijk vast te houden is, geen irritatie aan het oor veroorzaakt en waarbij eigenlijk alles dat standaard is gewoon wat groter wordt weergegeven dan op een gemiddelde telefoon het geval is. De meeste grotere merken hebben hierin duidelijk hun taak verzaakt. Zij hebben er bewust voor gekozen zich op een andere doelgroep dan de ouderen onder ons te richten. Dat is op zichzelf echter geen heel groot probleem, want dit maakt ruimte voor producenten die zich juist extra op de oudere generatie richten. Hierdoor is er inmiddels een kleine groep producenten die zich niet alleen richten op het ontwikkelen van mobiele telefoons voor ouderen, maar hier bijzonder goed in zijn geslaagd.
Wat zijn de kenmerken van een seniorentelefoon?
Een goede seniorentelefoon is op de eerste plaats gewoon makkelijk om te hanteren. Niet te groot en natuurlijk ook niet te zwaar. Hoe het toestel eruit ziet is, in tegenstelling tot mobiele telefoons die voor de jongere generatie worden ontwikkeld, wat minder belangrijk. Zolang het maar in ieder geval een makkelijk te gebruiken toestel is. Verder is het belangrijk dat de knoppen op het toestel niet te klein zijn en makkelijk in te drukken zijn. Een veel voorkomende oplossing is hierbij dat de toetsen ietwat naar boven zijn getild, waardoor ze makkelijk in te drukken zijn. Voor ouderen die last hebben van een verminderd gezichtsvermogen is dit natuurlijk ook erg handig, want zij kunnen dan de toetsen beter voelen.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat het toestel makkelijk geopend kan worden. Vaak wordt hierbij een, wederom omhoog gelichtte knop gebruikt. De display moet natuurlijk ook goed leesbaar zijn en letters zijn bij voorkeur een stuk groter dan op de normale mobiele telefoons. Om het lezen wat verder te vergemakkelijken hebben veel producten van seniorentelefoons de display voorzien van extra verlichting. Naast deze extra verlichting heeft een goede seniorentelefoon ook een aparte, vaak zeer felle zaklamp. Handig voor wanneer het toestel in de avonduren gebruikt moet worden, bijvoorbeeld om de sleutels te vinden of bij het lezen van een opgeschreven telefoonnummer. Natuurlijk zijn met een seniorentoestel alle basisfuncties beschikbaar. Naast bellen kan men er e-mails mee lezen en versturen en kunnen ook gewoon social media websites worden bezocht. Tot slot heeft een degelijke seniorentelefoon een noodknop. Wanneer de gebruiker deze knop intoetst, worden automatisch een aantal voorgeprogrammeerde nummers gebeld. Een seniorentelefoon is dus gewoon een compleet toestel, maar zonder alle moderne poespas, zoals het installeren van allerlei apps.
Wat kost een mobiele telefoon voor ouderen?
Voor een moderne mobiele telefoon die voldoet aan alle eisen die jongeren van deze tijd stellen aan een mobiele smartphone, betaal je gerust een paar honderd euro. Ouderen hebben vaak helemaal geen behoefte aan alle zaken die er met dergelijke smartphones mogelijk zijn. Foto’s maken is dan nog wel iets wat men zo af en toe doet, maar deze bewerken, vinden ouderen vaak minder interessant. Video’s schieten laten ze aan de kleinkinderen over en hetzelfde geldt voor het spelen van zware games.
Senioren mobiel
Ouderen hebben dus niet zo veel behoefte aan de high-tech die veel smartphone extra prijzig maken en daarom kun je voor weinig geld al een zeer goede seniorentelefoon aanschaffen. Voor de meest eenvoudige seniorentelefoons betaal je zo rond de €50,-. De meer luxere modellen, waarbij toch wat extra features of zwaardere hardware is verwerkt, betaal je rond de €130,-. Een seniorentelefoon hoeft dus zeker niet veel te kosten en levert daarentegen een hoop voordeel op.
Een senioren mobiel aanschaffen kun je zowel in fysieke winkels als bij een gespecialiseerde online webwinkel voor mobiele telefoons. Zet goed op een rijtje welke functie belangrijk zijn en vergelijk dan de specificaties van de verschillende merken en modellen met elkaar. Online kun je dit heel makkelijk doen, omdat veel websites een ingebouwde sorteerfunctie hebben. Hierdoor kun je snel de voor jou het meest geschikte toestel selecteer en natuurlijk ook gelijk aanschaffen.